Chronodieta to innowacyjny sposób żywienia, który zakłada, że posiłki powinny być dostosowane do pory dnia, a to z uwagi na procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie. Okazuje się, że układ pokarmowy w pewnych godzinach jest lepiej przystosowany do trawienia konkretnego rodzaju produktów niż w innych. Przykładowo – w godzinach popołudniowych wytwarza się duża ilość enzymów białkowych, dlatego obiad powinien być bogaty w proteiny, a ubogi w węglowodany proste. Zoptymalizowany czas dostarczania posiłków usprawnia trawienie, ponieważ uwzględnia procesy metaboliczne zachodzące w ciągu dnia. Umożliwia to również jak najlepsze wchłanianie składników odżywczych i eliminuje ryzyko niepotrzebnego przeciążania organizmu. Korzyści wynikające z chronoodżywiania są jednak dużo bardziej liczne. W tym artykule poznasz najważniejsze z nich.
Chronoodżywianie – najważniejsze zasady
Odżywianie dostosowane do naturalnych rytmów dobowych pozwala na zachowanie harmonii i równowagi – zasady tej diety są niezwykle proste i przejrzyste, a ich przestrzeganie prowadzi do usprawnienia trawienia, lepszego odżywienia organizmu i ogólnej poprawy samopoczucia. Tutaj nie są najważniejsze restrykcje dietetyczne, ale spożywanie najlepszych produktów o najlepszej porze. I tak – rano powinniśmy zjadać głównie tłuszcze zwierzęce i węglowodany złożone, najlepiej produkty zbożowe, po południu białko, takie jak chude mięso, zaś wieczorem produkty lekkostrawne, np. warzywa. Pierwszy posiłek najlepiej jest zjeść do godziny 9 rano, a ostatni 3 godziny przed snem. Pomiędzy każdym daniem powinna być zachowana 4 godzinna przerwa.
Korzyści ze stosowania chronodiety
Stosowanie chronodiety ma bardzo dużo korzyści. Zachęcający jest fakt, że ten sposób żywienia nie wymaga drastycznego obcinania kalorii, eliminowania ulubionych produktów czy też specjalnych zdolności kulinarnych. Wśród najważniejszych korzyści wymienić można:
- uregulowanie spożywania posiłków – 3 posiłki dziennie o stałych porach uczą regularności w jedzeniu,
- usprawnienie procesów trawienia – dostosowanie potraw do pory dnia niweluje uczucie ciężkości po posiłku,
- poprawa jakości snu – lekka kolacja umożliwia głęboki sen, nie obciążając organizmu trawieniem w nocy,
- zdrowa utrata wagi – chronodieta pomaga zrzucić nadmierne kilogramy w sposób zdrowy, bez ryzyka efektu jojo,
- prostota – posiłki są proste w przygotowaniu, składają się z łatwodostępnych składników,
- różnorodność – tutaj nie ma mowy o monodiecie, każdy posiłek składa się z innych składników dostarczając organizmowi wszelkich niezbędnych witamin i minerałów,
- brak restrykcji – dieta nie wymaga rezygnacji z żadnej z grup produktów, o ile spożywamy je w odpowiednim czasie – dopuszczalne jest nawet spożywanie słodyczy i alkoholu, oczywiście w granicach rozsądku
- dostarczanie błonnika – dieta zaleca spożywanie produktów zbożowych, które bogate są w błonnik poprawiający pracę jelit i wspomagający odchudzanie,
- brak konieczności liczenia kalorii – chronodieta nie zakłada skrupulatnego liczenia kalorii, posiłki powinniśmy spożywać do momentu kiedy jesteśmy nasyceni, ale nie przejedzeni.
- energia w ciągu dnia – dzięki temu, że posiłki nie zakłócają naturalnych procesów zachodzących w organizmie, możliwe jest utrzymanie dobrego samopoczucia i wysokiego poziomu energii przez cały dzień, bez odczuwania zmęczenia po jedzeniu.
Podsumowując, chronodieta to sposób żywienia, którym zdecydowanie warto się zainteresować.. Jeżeli borykasz się z nadprogramowymi kilogramami, jesz w pośpiechu, czujesz ciężkość po posiłkach lub zbyt często narzekasz na nadmierne zmęczenie – spróbuj chronoodżywiania, które być może rozwiąże twój problem i pomoże ci przywrócić równowagę w życiu.