Niektóre owoce i warzywa z łatwością dostanie się w każdym warzywniaku i większości sklepów spożywczych przez cały rok, są jednak takie, które pojawiają się sezonowo i tylko przez pewien okres można je kupić i cieszyć się ich smakiem. Wśród nich są szparagi. Co można z nimi zrobić? Stworzyć coś dobrego i zaskakującego – szparagi i młode ziemniaki pieczone z tymiankiem to prosty sposób na dość wykwintne danie.
Sezon na szparagi
Szparagi to łatwe do rozpoznania warzywo, które w zielonych słupkach pojawia się z początkiem lata i sprawia, że talerze mogą stać się kolorowe, a organizm zyskać może większą dawkę potrzebnych witamin oraz minerałów. Szparagi bogate są także w błonnik pokarmowy.
Szparagi kojarzą się z kuchnią francuską, wykwintną, ale i w Polsce mają swoje grono fanów, którzy rok rocznie choć raz stają się przygotować z nich coś dobrego. Szparagi sprawdzą się jako zdrowy dodatek do mięsa, na przykład średnio wyważonego steku, ale też z innymi warzywami może stworzyć osobne, a przy tym smaczne danie. Wystarczy połączyć je z młodymi ziemniakami i pachnącym tymiankiem.
Takie danie sprawdzi się idealnie i nie będzie przeszkadzał brak mięsa.
Składniki na 2 porcje:
- 8 małych młodych ziemniaków
- 8 zielonych szparagów
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilka ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- wędzona papryka
- sól, czarny pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie umyć, pokroić w łódeczki – nie trzeba ich obierać. W miseczce wymieszać ziemniaki z 2 łyżkami oliwy, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Dokładnie pokryte przyprawami ziemniaki włożyć do naczynia żaroodpornego, pomiędzy nie ułożyć ząbki czosnku i gałązki tymianku.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza, ziemniaki piec około 15 minut do czasu, aż lekko zmiękną.
Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. Wrzucić do miseczki, zalać 1 łyżką oliwy i sokiem z cytryny, posypać solą, wymieszać. Wyłożyć na lekko podpieczone ziemniaki.
Całość piec ponownie do czasu, aż warzywa zmiękną.